John Gottman a világ egyik legismertebb pszichológusa és a párkapcsolatok területének vezető szakértője. Évtizedek óta végzi kutatásait, párok százainak bevonásával, melyek alapján a pár kommunikációját figyelve 91%-os pontossággal képes megmondani, hogy a kapcsolatuk tartós és elégedett lesz-e, vagy elválnak egymástól. Kutatása legfőbb eredménye nem csupán az, hogy jó találati aránnyal előre tudja jelezni a válást; nem csak arra mutat rá, hogy mitől megy tönkre egy párkapcsolat, hanem arra is, hogy mitől működik jól, és miként tehető jobbá, erősebbé. Gottman és szerzőtársa, Nan Silver a „Jól működő házasság hét titka” című könyvében számos ötletet gyűjtött össze, amelyekkel sokat tehetünk a kapcsolatunkért. Nem kell nagy dolgokra gondolni, tippjei között szó sincs drága ajándékokról, egzotikus nyaralásról, de még csak egy wellness hétvégéről sem – javaslatait beépíthetjük a mindennapokba. Tapasztalatai szerint ezek az apró szokások különböztetik meg a boldog párokat a boldogtalan pároktól, mindez pedig összesen heti maximum 6 órát vesz igénybe.

Párkapcsolat javító szokások:

 1. A nap kezdetén: A boldog párok reggelente, mielőtt elindulnának napi feladataikat végezni, megbeszélik, hogy milyen nap vár rájuk. Ki milyen kihívásokkal néz szembe aznap, mit fog csinálni, minek örül a mai napon.
  Összes idő: 10 perc (2 perc x 5 munkanap)
 2. Munka után, újratalálkozáskor: A boldog párok a nap végén ismét belépnek egymás világába és tudni akarják, mi történt a másikkal, amíg nem látták egymást. Megbeszélik, kinek milyen élményei voltak aznap. Megölelik, és úgy csókolják meg egymást, hogy az ajkaik legalább 6 másodpercig egymáshoz érjenek.
  Összes idő: 1 óra 40 perc (20 perc x 5 munkanap)
 3. Dicséret és elismerés. A boldog párok tudatosan igyekeznek pozitív visszajelzéseket adni egymásnak. Gottman szerint, ha mégis kritikusak lennének egymással szemben, 1 kritikára 5 dicséret, egyetértés, vagy támogatás kell jusson, hogy a kapcsolat egyensúlyba kerüljön. Ha kritizálás helyett a párunk elismerésre méltó tulajdonságaira koncentrálunk és ezt ki is fejezzük, ez az egész kapcsolatot egy pozitív keretbe helyezi, amitől mindkét fél megbecsülve, értékelve, szeretve érzi magát benne.
  Összes idő: 35 perc (5 perc x 7 nap)
 4. Gyengédség: A boldog párok testükkel is kifejezik egymás iránt a gyengédségüket, s most nem csak a szeretkezésről van szó. A gyengédség kifejezése lehet, ha megölelik egymást elalvás előtt, jóéjt puszit adnak egymásnak, megfogják egymás kezét napközben, összebújnak a tévé előtt.
  Összes idő: 35 perc (5 perc x 7 nap)
 5. Randizás: Akinek van határidőnaplója, az általában tele is írja ilyen-olyan programokkal, feladatokkal, elvégzendő teendőkkel. Ritkán kerül bele a párkapcsolat ápolására szánt elkülönített idő, pedig fontos volna. A boldog párok tudatosan figyelnek erre, rendszeresen randiznak egymással, minőségi időt töltenek együtt. Elmennek együtt valahova, közösen gyakorolnak egy hobbit, vagy éppen beszélgetnek. Beszélgetéskor sok nyílt kérdést tesznek fel egymásnak (olyan kérdést, amire nem lehet egy szóval válaszolni).
  Össz idő: 2 óra (hetente 1x)
 6. Hogy is állunk beszélgetés: Az elégedett párok nem kerülik a konfliktusokat, időt fordítanak az elrendezetlen, megoldatlan vagy éppen szorongást keltő dolgokra is, ezeket megbeszélik egymással.
  Össz idő: 1 óra (hetente 1x)

Gottman javaslatait követve, ha csupán heti 6 órát szánunk a párkapcsolatunkra, máris rengeteget tettünk érte. Talán elsőre soknak tűnik ez az idő, de gondoljunk bele, hány órát töltünk a munkahelyünkön, vagy a közlekedési eszközökön, sorban állva, vagy a közösségi oldalakon. Gondoljuk át, melyek azok a szokások, amelyek máris jellemzőek ránk, s melyek azok, amelyeket szívesen beépítenénk a hétköznapokba!