Szeretetnyelvek a párkapcsolatban

Egy párkapcsolatban - ha jól működik -, szeretünk adni és kapni, vagyis kifejezzük szeretetünket párunk felé, s ő is érezteti velünk törődését. Fontos azonban, hogy tudatában legyünk, mivel tehetjük boldoggá párunkat, s az sem hátrány, ha ő is tisztában van vele, mi minek örülünk.

Mi határozzuk meg, mi a legfontosabb a számunkra, és mi az, amit a másiktól elvárunk. Ha gyakran előfordul, hogy párunk nem felel meg az elvárásainknak, veszélybe kerülhet a kapcsolat.

A megoldás az lehet számunkra, hogy meghallgatjuk egymást, figyelünk egymásra: a másik igényeire, jelzéseire, melyekkel megmutatja nekünk, mit szeretne, hogyan tehetjük őt boldoggá. Talán önökkel is előfordult már, hogy úgy érezték, a társuk kedvében jártak, megtettek neki valamit, vagy vettek neki egy kedves ajándékot, de úgy tűnt, ő mégsem örült neki igazán. Ekkor feltehetően csalódottnak érezték magukat: „Megteszek érte mindent, és mégsem értékeli!” Mi lehet ennek az oka?

A háttérben az állhat, hogy szeretetünket nem olyan módon fejeztük ki, ahogyan az partnerünknek jó, azaz nem az ő „szeretetnyelvén” szóltunk hozzá. Gary Chapman amerikai keresztény családterapeuta több évtizedes tanácsadói tapasztalata alapján a szeretetnyelv 5 formáját különböztette meg:

  1. elismerő szavak
  2. minőségi idő
  3. ajándékozás
  4. szívességek
  5. testi érintés.

A továbbiakban ezekről szólunk egy kicsit részletesebben.

Az elismerő szavak

Minden ember egyik legnagyobb vágya, hogy elismerjék, értékeljék őt. A szeretet egyik kifejezési módja, ha megdicsérjük párunkat, elismerjük munkája fontosságát, értékeljük erőfeszítéseit, s ezt szóban is kifejezzük felé. Fontos azonban, hogy a bók hiteles legyen, ne üres szófordulat; érdemes olyan dolgot megdicsérnünk párunkon, vagy olyanért méltatni, amit valóban szépnek/értékesnek/dicséretre méltónak találunk.

A minőségi idő

Biztosan ismernek olyan párt, ahol a férfi ajándékokkal halmozza el a nőt, aki erre csak lebiggyeszti a száját. Vagy olyan férfit, aki nem igazán értékeli, vagy észre sem veszi, hogy a párja mos, főz, takarít, és még vasal is rá. Az ő szeretetnyelvük a minőségi idő, ezért boldogtalanok maradnak abban az esetben is, ha párjuk a harmincötödik bundával, plüssmacival, fodrászbérlettel állít haza a hosszú munkanap után, esetleg kisikálja a kádat, mosdót, vécét, de nem tölt velük időt. Olyan időt, amikor egyikük sem csinál semmi mást, vagyis nem internetezik, nem lakozza a körmét, nem mosogat - hanem csak egymással foglalkoznak. A minőségi idő tehát nem pusztán fizikai együttlétet jelent, hanem több annál: ilyenkor a felek csak egymásra figyelnek, ezzel éreztetve, hogy fontos számukra a másik ember. A minőségi idő lehet beszélgetés, amikor gondolatainkat, terveinket, vágyainkat osztjuk meg egymással (de nem a rezsit tárgyaljuk), és lehet valamilyen közös tevékenység, vagy egy közös élmény. „Az idő pénz”- mondjuk annyiszor, és valóban, a legdrágább dolog, amink csak van, az időnk. Éppen ezért értékes, és nem mindegy, mivel töltjük, kinek adjuk - adjuk annak, szánjuk arra, aki a legfontosabb!

Az ajándékozás

Az ajándékozás azt jelzi, hogy gondoltunk a másikra, szeretetünket az ajándékon való töprengés, a beszerzésre szánt idő és energia, s az ajándék tárgyi valója fejezi ki. Akinek ez a szeretetnyelve, nem elégszik meg a dicsérő szavakkal. A szeretet látható jelét várja, valami olyat, ami kézzelfogható, amiben gyönyörködhet, amit megmutathat másoknak. „A szó elszáll…” - az ajándék megmarad. Ha párunk szeretetnyelve az ajándékozás, lepjük meg minél gyakrabban valamivel; az ajándék pénzbeli értéke másodlagos, itt maga a gesztus, a törődés, a figyelmesség a lényeg!

A szívességek

Ha elönti önöket a szeretet, amikor párjuk önök helyett elmosogat, vagy elvégez egy olyan házimunkát, amit gyűlölnek, akkor az önök szeretetnyelve a szívesség.
A szívességek olyan tevékenységek, melyek apró szolgálatokként foghatók fel, hiszen időt és energiát igényelnek a partnertől, aki ezek elvégzésével időt és energiát spórol nekünk.

A testi érintés

Az érintésre születésünktől fogva szükségünk van, elengedhetetlen az egészséges testi-lelki fejlődésünkhöz. Felnőttként ugyan kevesebb babusgatást kapunk, azonban az érintés továbbra is fontos része marad az életünknek. Akinek ez a szeretetnyelve, az szereti, ha kézen fogva sétálhat párjával, ha találkozáskor csókkal, öleléssel köszönnek, ha összefonódva alszanak, s ha napközben spontán megérintik egymást. Ide tartozik természetesen a szex is, csak úgy, mint egy jó masszázs.

A saját szeretetnyelvünk – hogyan ismerjük fel?

Egy párkapcsolatban mind az öt szeretetnyelvre szükség van, azonban egyénenként különböző mértékben vannak ezek jelen. Hogy megállapíthassuk, melyik a mi fő szeretetnyelvünk, válaszoljunk a következő kérdésekre!

  • Miből érezzük, hogy szeretnek minket?
  • Mi bántó párunk viselkedésében?
  • Mitől érezzük mellőzöttnek magunkat, mikor van hiányérzetünk?
  • Hogyan fejezzük ki párunk felé szeretetünket? (Gyakran abban a formában tesszük ezt, amelyet mi magunk szeretnénk)
  • Mit kérünk párunktól gyakran?

Ha megválaszoltuk ezeket a kérdéseket, előfordulhat, hogy két szeretetnyelvet is felfedeztünk magunkban. Ez jó, hiszen így párunknak több lehetősége lesz szeretetének kifejezésére. Most gondoljuk végig, vajon párunknak mi lehet a szeretetnyelve! Ha nem tudjuk egyértelműen eldönteni, érdemes beszélgetést kezdeményezni a témáról.