Autogén tréning

Napjainkban nagyon sokan küzdenek a stresszel. A stressz során olyan idegrendszeri folyamatok kerülnek túlsúlyba, melyek hosszabb távon súlyos betegségek kialakulásához vezetnek. Testünknek  rendszeresen szüksége van regenerálódásra, melyre azonban csak teljes nyugalmi állapotban képes. Az autogén tréning egy olyan relaxációs technika, amelynek elsajátítása során megtanulhatja, hogyan tud percek alatt egy teljesen ellazult, testi-lelki nyugalmi állapotba kerülni. Ha Önnel is előfordul

  •  hogy gyakran érzi magát kimerültnek, hajszoltnak,
  •  rosszul alszik, fáradtan ébred,
  •  feszültséggel telnek a napjai, sokat szorong,
  •  gyakran megbetegszik, érdemes elsajátítania az autogén tréninget.

Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb stresszkezelő módszer, amely könnyen és gyorsan elsajátítható. Egy olyan ellenőrzött, tudományosan megalapozott technika, amely egyedül is alkalmazható, nincs szükség hozzá zenére, hanganyagra. Bárhol, bármikor, sokféle testhelyzetben lehet használni, akár a tömött buszon is a reggeli csúcsforgalomban. Bárki megtanulhatja mindössze 10-12 hét alatt, semmilyen különleges képességet vagy készséget nem igényel.

A relaxációs módszerek segítségével megszüntethetők a szorongás testi és lelki tünetei. A relaxáció szó szerint ellazulást jelent, s a legtöbb relaxációs módszer elsősorban az izmok ellazítására koncentrál. Az izomfeszülés a szorongás egyik vezető tünete, amihez sokan már hozzá is szokta, csak akkor veszik észre, amikor ellazulnak. Szorongáskeltő helyzetekben az izomfeszülés okozhat izomlázat is, de gyakran a fáradékonyság, fejfájás, derékfájás oka is ez.

A terapeuta segítségével a kliens megtanulja elérni, hogy képes legyen képzeleti képek és magában kimondott szavak segítségével az izmok ellazulását előidézni testében. A relaxáció fontos hatóeleme, hogy amit elképzelünk, azt a testünk meg is valósíthatja. Ehhez természetesen gyakorlásra van szükség.  Az autogén tréning során az izomellazulást a végtagok és a test elnehezülésének elképzelésével érjük el. Kellő gyakorlás után nem csak az izmok feszülését, hanem a szívritmust, vérnyomást, légzést és más testi funkciókat is befolyásolhatunk.

Az autogén tréning módszerének lényege, hogy a testi ellazulás, a figyelem befelé  fordításán keresztül érjük el a lelki ellazulást, megnyugvást. A relaxáció gyakorlása elvezet önmagunk jobb megismeréséhez is. A technika elsajátításához rendszeres otthoni gyakorlás szükséges, mely után az ellazult állapot könnyen elérhetővé válik. A relaxációs terapeutával való heti  egyszeri találkozás az autogén tréning gyakorlása mellett arra is szolgál, hogy a módosult tudatállapotban átélt és szimbolikus  formában felbukkanó élmények, érzések, emlékek és gondolatok feldolgozásra kerüljenek.

Fontos, hogy az autogén tréning technikáját az arra képzett, diplomával rendelkező szakember segítségével sajátítsa el, mert hozzá nem értők kezében a relaxáció akaratlanul is veszélyessé válhat.