Pszichoedukáció

Mi az a major depresszió?

Prof. Dr. Rihmer Zoltán betegtájékoztatója alapján

Egyre gyakrabban használja a köznyelv a "depressziós vagyok", fiatalabbak a "bedepiztem, depis vagyok" kifejezéseket. Pedig a depresszió egy orvosi, pszichiátriai szakkifejezés, ami egyáltalán nem azonos a mindennapi életünkben gyakran tapasztalható elkeseredéssel, vagy átmeneti rossz hangulattal. A depresszió egy diagnosztizálható, orvosi értelemben vett betegség, mentális zavar, tehát meghatározott tüneteknek meghatározott ideig kell fennállni ahhoz, hogy a diagnózist megállapíthassuk.

Tovább olvasom...

Mi a skizofrénia?

A skizofréniáról számos téves információ kering a köztudatban. A leggyakoribb tévhit, hogy a skizofréniában szenvedő embernek több személyisége van. Ez a félreértés részint magából a skizofrénia elnevezésből (skizo=hasít, phren=elme), részint a filmek ábrázolásaiból ered. A korábban használt és félrevezető "tudathasadás" elnevezés nem a hasadt személyiségre, hanem a érzelmek és kognitív képességek szétesésére utal. A filmekből is ismert többszörös személyiség egy létező kórkép, amelyet a diagnosztikai rendszerek disszociatív személyiségzavarnak hívnak, de a skizofréniával ellentétben nagyon ritka éllapot. A skizofrénia mai tudásunk szerint az agy betegsége, melyre  a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása jellemző.

Tovább olvasom...

Mi az a bipoláris betegség?

Prof. Dr. Rihmer Zoltán betegtájékoztatója alapján

A bipoláris (más néven mániás-depressziós) betegség a pszichológiai és testi működések olyan központi szabályozási zavara, amely kifejezett (kóros) hullámzásokhoz vezet a hangulati élet, a pszichés és testi energiák, a gondolkodási folyamatok valamint a közösségi alkalmazkodás terén. Az egészséges emberekre jellemző, és többnyire a külső okok által megmagyarázható kisebb hangulati ingadozásokkal szemben bipoláris betegeknél ezek a hullámzások a különböző intenzitású mániás és depressziós epizódok formájában jelentkeznek, és többnyire olyan súlyosak, hogy sok panaszt, szenvedést és nem utolsósorban anyagi terhet jelentenek mind a beteg, mind a közvetlen környezete ill. az egész társadalom számára.

Tovább olvasom...

Mi az a pánikroham?

A köznyelv egyre gyakrabban használja a „bepánikoltam”, „pánikrohamom volt” kifejezést, noha gyakran nem valódi pánikrohamról volt szó. A pánikroham, vagy pánikrosszullét egy időben jól körülhatárolható, kb. 10-15 percig tartó, intenzív szorongásos állapot. Tünetei a következők lehetnek: szapora vagy heves szívverés, verejtékezés, remegés, fulladás, légszomj érzése, gombóc érzése a torokban, mellkasi fájdalom, hányinger vagy egyéb hasi panaszok, szédülés, ájulás, olyan érzés, mintha elvált volna saját testétől, a realitás elvesztésének érzése, félelem a megőrüléstől, az önkontroll elveszítésétől, halálfélelem, zsibbadás, bizsergés, érzéketlenség, kipirulás, felhevülés vagy hidegrázás. Ezek a leggyakoribbak, de emellett előfordulhatnak más, szokatlan testi panaszok is. A felsoroltak közül legalább négy tünet megjelenésére van szükség ahhoz, hogy kimondhassuk, valóban pánikrohamról van szó.

Tovább olvasom...

A személyiségzavarokról

A pszichiátriai, klinikai pszichológiai diagnosztikában használatos DSM - 5, azaz a Mentális rendellenességek kórmeghatározó és statisztikai kézikönyve a következpképpen hatérozza meg a személyiségzavar diagnosztikai kritériumait: A személyiségzavar a belső élmény és a viselkedés olyan tartósan fennálló mintázata, mely jelentősen eltér a személy kultúrájának elvárásaitól. Ez a mintázat az alábbiak közül két vagy több területen is megnyilvánul, emellett rugalmatlan, és a mindennapi élethelyetekben is megjelenik:

  • Kogníció (önmaga, mások és az események észlelésének és értelmezésének a módja)
  • Affektivitás (érzelmek intenzitása,labilitása, helyzethez illése)
  • Interperszonális funkció (társas helyzetekben)
  • Impulzuskontroll (azaz érzelmek, indulatok kontrollja, szabályozása)

A tartósan fennálló mintázat klinikailag jelentős szenvedést, vagy a társas, munkahelyi, vagy más fontos területek működésének károsodását okozza. A személyiségjellemzők mintázata stabil, hosszú időn át fennáll, serdülő-, vagy fiatal felnőttkorban már megjelenik.

Mit jelent mindez?

Tovább olvasom...