Gyászfeldolgozás

A gyász valamilyen veszteségre adott normatív reakció, amelynek során az érzések, érzelmek, gondolatok és viselkedések széles skálája jelenhet meg. A gyászt mindannyian sajátos módon éljük meg, melynek mélysége, minősége és hossza sok tényező függvénye: a gyászoló neme, kora, személyisége, neveltetése, az elhunyttal való kapcsolata, a halál mikéntje. milyen kapcsolat fűz az elhúz az elhunythoz
Mindez azt jelenti, hogy a gyászoló sokféle, akár egymásnak ellentmondó érzéssel szembesülhet: szomorúság, kétségbeesés, bűntudat, önsajnálat, de akár megkönnyebbülés vagy felszabadultság is előfordulhat.  
A gyász egy természetes reakció, időben korlátozott folyamat, amely két héttől két évig is eltarthat, de fontos hangsúlyozni a nagymértékű egyéni eltéréseket is. Ebből következik, hogy nincs olyan, hogy „jó gyász, jól gyászolni”. Minden ember a maga módján és idejében gyászol. Vannak, akik könnyebben mutatják ki érzelmeiket, mások visszahúzódóvá válnak. A gyász feldolgozását segíthetik a társas kapcsolatok, a család, barátok, szakember támogatása, önsegítő gyászcsoportok, szabadidős tevékenységek, sportolás.  .

Az emberek jelentős hányada kb. fél éven belül felépül a gyász folyamatából, bár ezután is megélhet még vissza-visszatérően szomorú érzéseket. Másoknál a gyász folyamata hosszabb is lehet, akár 1-1,5 év is. Vannak olyanok, akiknél éveken át tart a gyászfolyamat a legkisebb javulás érzése nélkül – esetükben elképzelhető, hogy már a veszteség élmény előtt is fennállt valamilyen nehézség, például depresszió, vagy más pszichés probléma. Ez utóbbi esetben mindenképpen célszerű szakember segítségét igénybe venni.